Жури

BAPRA Bright Awards е първият ПР конкурс в България, в който кандидатурите се оценяват изцяло от международно жури. Членовете му са признати комуникационни експерти с дългогодишен опит в областта.

Председател

Д-р Зехра Гюнгьор


Президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2014 г. Д-р Гюнгьор е член на Турската ПР асоциация (TUHID), учредител и бивш член на борда на Турската асоциация на жените предприемачи (KAGIDER) и клуба Propeller.През 1999 г. основава ПР агенция STAGE Communications Consultancy, като преди това е работила 20 години като икономически журналист. Д-р Гюнгьор е член на ИПРА от 14 години и работи в Борда и в Съвета на ИПРА от 11 години. Д-р Зехра Гюнгьор притежава магистърска и докторска степен по „Комуникации“, заедно с бакалавърска степен по „Английска литература“. Лектор е по комуникации в два частни университета в Турция

Членове

Александре Кордейро


Президент на Общото събрание на Португалската асоциация на комуникационните и ПР компании. От 1979 г. г-н Кордейро е акционер, управител и основател на C&C - Consultores de Comunicação, Lda (Португалия).

Андрей Баранников


Главен изпълнителен директор на агенцията SPN Communications с офиси в Москва, Санкт Петербург, Алматѝ и Киев. Андрей има 24-годишен опит в ПР индустрията. От 2013 г. е член на Изпълнителния комитет на Световната ПР организация (ICCO), от 2012 г. е председател на AKOS (Руския клон на ICCO) и вицепрезидент на Руската ПР асоциация (RASO). От 2003 г. е председател и на Северозападния клон на RASO. Член е на Международната ПР асоциация (ИПРА), Международната асоциация на бизнес комуникаторите (IABC) и академик в Руската ПР академия (RAOS). Г-н Баранников е носител на много престижни руски и международни ПР награди: SABRE Awards (2006-2008, 2010-2014), Global SABRE Awards (2011-2013), IPRA Golden World Awards (2002, 2004, 2010, 2012-2014), IABC Gold Quill (2012, 2014), Cannes Corporate TV & Media Awards (2011, 2012, 2014), Media Manager of Russia (2006, 2011), The Silver Archer (2002, 2007, 2008, 2009) и други. Основатeл и председател на организационния комитет на международния комуникационен форум „Балтийски уикенд“, www.balticweekend.com/en, от 2001 г. и заместник председател на организационния комитет на националния ПР конкурс PROBA-IPRA Golden World Awards, www.pr-proba.ru (от 2000 г.). Г-н Баранников участва като жури и експерт в редица руски и международни ПР конкурси. 

Андрю Джонсън


Управляващ директор и партньор в Havas Public Affairs в Брюксел с над 22 години опит в областта на правото на ЕС и пъблик афеърс. Андрю е квалифициран адвокат, който има право да пледира във висши съдебни инстанции. С богатия си опит във всички аспекти на политиката за вътрешен пазар, здравеопазване, околна среда, защита на потребителите, промишленост, конкуренция и търговска политика, е управлявал редица  големи и паневропейски кампании. Бил е председател на работна група на Американската търговска камара (AmCham) за по-доброто разбиране на регулациите на ЕС (2001-2003) и член на Съвета на Британската търговска камара (2003-2007). От 2007 г. до сега е вицепрезидент на Комисията по пъблик афеърс към Съвета на Британските търговски камари в Европа (COBCOE). От 2007 г. работи и в Управителния комитет на Европейската асоциация на агенциите за пъблик афеърс (EPACA). Отговаря за преработката на Вътрешните правила и процедури на EPACA и за етичното и професионално обучение в рамките на Асоциацията. Андрю е гостуващ преподавател по „Теория и практика на лобирането в ЕС“ в един от най-известните парижки университети - Дофин. Редовно пише и изнася лекции на теми, свързани с пъблик афеърс. 

Анна Крайевска


Един от основателите на ПР агенция NBS през 1990 г. и неин президент от 2004 г. Анна полага основите за развитието на ПР индустрията в Полша. Тя е ПР професионалист с повече от 25 години опит в управлението на кризи, корпоративен и финансов ПР, връзки с инвеститори. Тя е преподавател по специалност „Връзки с инвеститорите“ за следдипломни квалификации във Варшавския университет. През 2013 г. става член на Комисията по етика в ПР индустрията в Полша. През последните години Анна е консултант на редица първични публични предлагания, сред които на полския застраховател PZU, полски банки като Pekao SA, BZWBK, BRE Bank и Варшавската фондова борса. Работи по сделки за сливания и придобивания за компании като Orange, AXA, ADM, Électricité de France и BNP Paribas.  Тя предлага консултиране по управление на кризи и провежда семинари за кризисни комуникации. Изучавала е етнология в Ягелонския университет в Краков, Полша и Университета Париж-Х (Нантер). 

Барт де Врийс


Г-н де Врийс е професионалист с над 25 години опит в ПР индустрията като управляващ директор на агенция HvdM - една от двете най-стари ПР агенции в Холандия. Той има опит в управление на корпоративна репутация, ПР маркетинг и кризисни комуникации. Г-н де Врийс води семинари за комуникационно творчество, медийна прозрачност, подготовка за кризи и кризисни комуникации. Разработил е програми за корпоративна социална отговорност и следи за тяхното изпълнение. Барт де Врийс е член на борда на Международната ПР асоциация (ИПРА) от 2009 г., директор на ИПРА за 2015 г. и бъдещ президент на ИПРА през 2016 г. Също така е член на Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD).

Бинта Кристин Хамерич


Бинта Кристин Хамерич е генерален мениджър на глобално ниво на Световната ПР организация (ICCO). Членове на организацията са национални браншови асоциации от 30 страни по целия свят: от Европа, Африка, Азия, Северна и Южна Америка и Австралия. Сумарно, тези асоциации представляват около 1800 ПР компании. Бинта притежава магистърска научна степен по маркетингови комуникации от Birkbeck University of London. Преди да се присъедини към ICCO, Бинта е управлявала успешно регионалните, националните и секторните групи в Асоциацията на ПР агенциите във Великобритания (PRCA).  

Д-р Дамян Обал


През 2013 г. заедно със своя екип основава Edgar – компания, която по невероятен начин свързва малки и средни компании с най-добрите разказвачи на истории да работят за техните марки и продукти. Той е UX дизайнер с докторска степен по компютърни науки и дълбока страст към историите на марките. Дамян е член на IxDA (Interaction Design Association), основател на словенския й клон и също така съосновател на Service Design Jams в региона. Започва своята кариера като писател, скоро след това става главен редактор. В ролята си на творчески директор в DDB ръководи екипи от дизайнери и програмисти, като разработват невероятни продукти и услуги. Тогава се появява неговата страст за създаване на ангажиращо потребителско изживяване и взаимодействие (UX). Отказва се от рекламата и основава собствено студио за дизайн и UX и работи за компании като CNN, AP и Mayo Clinic. Неговият интерес да комбинира дизайна, технологията и антропологията го кара да следва докторска степен по „Взаимодействие човек-компютър“ (HCI). Бил е асистент-преподавател в Словения, Финландия и Румъния и лектор в редица конференции за UX и силата на историите  в научните изследвания. 

Проф. Джо Голдблат


Основател и президент на Международното дружество за специални събития (ISES). Проф. Голдблат е и изпълнителен директор на Международния център за изследване на планираните събития и професор по туризъм, хотелиерство и събития в университета Queen Margaret в Единбург, Шотландия. Книгата му „Специални събития“ е издадена в България през 2007 г. Той е автор, съавтор и редактор на 30 книги в областта на специалните събития. 

Джон Сандърс


Регионален президент на  Fleishman-Hillard за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) от февруари 2011 г. и е отговорен за цялостната дейност на компанията в Амстердам, Берлин, Брюксел, Дъблин, Франкфурт, Йоханесбург, Милано, Москва, Мюнхен, Париж, Прага, Саудитска Арабия, Варшава, Обединените арабски емирства и Великобритания. Джон е член на редица професионални организации и редовно е канен да споделя мнение по теми, свързани с корпоративните комуникации. Бил е лектор в Австрия, Германия, Исландия, Индия, Иран, Италия, Полша, Португалия, Русия, Швейцария, Турция и САЩ. Бил е президент на Световната ПР организация (ICCO) за 2005-2007 г. През 2011 г. става 15-ят нов член на Стената на славата на ICCO. Също така е член на Комитета на Световния икономически форум за Европа и Централна Азия и член на Кръга на европейските комуникатори (The Circle of European Communicators). Журирал е в различни конкурси, сред които SABRE, European Excellence Awards, Clios и Dubai Lynx Awards.

Елена Фадеева


Ръководи FleishmanHillard Vanguard в Русия и разширява дейността на компанията в страните от бившия Съветски съюз. Тя е консултант с дългогодишен опит в управление на репутацията, пъблик афеърс и международни комуникации. Елена основава Vanguard PR през 1993 г. в Москва. Заема водещи позиции в няколко неправителствени организации в Русия, включително е почетен председател на борда на Руската асоциация на комуникационните агенции и ръководител на комуникационния отдел на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Елена е обявена за една от водещите руски ръководители от Асоциацията на управителите в Русия и в. „Комерсант Дейли“ за 2012 г. и 2013 г. Получава награда „Медия Мениджър на годината“ за 2013 г. за приноса си към развитието на индустрията. Елена е доцент във Висшето училище по икономика в Москва, води специална програма във Философския факултет в Московския държавен университет и в Санкт-Петербургския държавен университет.

Кренгута Росу


Един от основателите на Румънската ПР асоциация и Клуба на румънските ПР компании. Г-жа Росу е член на Управителния съвет на Центъра за независима журналистика. Тя е ПР професионалист с над 20 години опит в областта на комуникациите. Тя е основател на агенция DC Communication и автор на над 500 статии като журналист и експерт по комуникации. 

Кристоф Жинисти


Международен ПР гуру с повече от 20 години опит като специалист по социални медии, управление на репутацията и кризисни комуникации. Г-н Жинисти е създател и организатор на международната конференция ReputationWar, чието първо издание е проведено в Париж на 11 януари 2013 г. Преди това г-н Жинисти е работил в най-голямата ПР компания в света – Еделман, на лидерската позиция заместник управляващ дирекор за Европа, Близкия Изток и Африка (2011-2012). Смятан е за един от основните двигатели, допринесли за развитието на дигиталните комуникации в Европа. Бил е президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2013 г. През 2008 г. основава неправителствената организация “Интернет без граници” (фр. език: Internet sans frontiers). Дейността на организацията е посветена на насърчаването на свободата на словото онлайн. През 2011 г. организацията се преименова на WebDiversity.

Ксения Ренко


Основател и управляващ директор на Jupiter Strategic Communications. Г-жа Ренко е старши комуникационен експерт, работещ по европейски проекти в Адриатическия регион, предимно на антикорупционна тематика. Също така е основател, бивш президент и вицепрезидент на Хърватската професионална ПР асоциация. Г-жа Ренко е редактор на първия наръчник по ПР в Република Хърватска. 

Лула Заклама


Президент и управляващ директор на агенция Rada Research & Public Relations Co. Г-жа Заклама е ПР и маркетинг експерт с 50-годишен опит в комуникационния сектор. Президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2006 г. Г-жа Заклама е ПР и маркетинг експерт с 50-годишен опит в комуникационния сектор. Нейната експертиза се базира на богатия й опит в разработването на маркетингови и комуникационни стратегии за мултинационални и египетски компании в Египет. През 2006 г. е избрана за една от 50-те водещи арабски бизнес дами в Близкия изток от сп. Forbes (Близкия Изток) и една от 50-те водещи жени предприемачи в света от Star Group, със спонсорството на IBM и сп. Fortunе през май, 1998 г. Г-жа Заклама получава наградата Atlas за цялостно творчество от Американското дружеството по връзки с обществеността през октомври 2007 г. През 2013 г. получава признание от Международната рекламна асоциация (IAA) за принос си към комуникационната индустрия повече от 50 години. 

Пол Хоугън


Директор „Планиране“ и партньор в FleishmanHillard за Европа, Близкия Изток и Африка. В тази роля, той е отговорен за изследвания, анализи и развитие на актуални възгледи и идеи за панрегионални и значими местни клиенти. Също така ръководи усилията на компанията за стратегическа интеграция, които носят на клиентите свежи идеи, реализирани в платени, спечелени, социални и собствени медии. Пол е един от най-опитните стратегически планьори и фасилитатори в ПР индустрията. Има 30-годишен международен опит в ПР консултирането в САЩ, Европа, Близкия Изток и Африка. Работил е за Golin/Harris, Hill&Knowlton, Edelman и The Engine Group. Пол е специалист с богат опит в различни области, включително потребителски и корпоративни кампании, В2В комуникации, технологии и здравеопазване. Ръководил е планирането за многогодишни глобални програми за клиенти като McDonald’s, Shell, Unilever и Coca-Cola. Два пъти е награждаван от британското списание PR Week в категория „Най-добра международна кампания на годината“.

Ричард Лининг


Понастоящем работи като координатор по проект на ЕС за публична дипломация и аутрич в Ханой, Виетнам. Ричард е гостуващ лектор в университета Alma Mater Europaea, в Залцбург, Австрия. Президент на Международната ПР асоцициация (ИПРА) за 2011 г. Избран е за почетен член на Сената на университета в Букурещ за приноса си към свободното движение на информация като ключов елемент на демократичното общество. В работата си като международен ПР експерт е бил отговорен за кампании на всеки континент. През последните години е бил ангажиран с разработване на стратегии за корпоративна социална отговорност в редица страни от Близкия Изток и Африка; управление на комуникационни процеси в борбата с корупциятата и в правосъдието в Югоизточна Европа, най-вече в Румъния; достъп до фондовете на ЕС и стратегически комуникационни обучения за държавни служители от Африка, Азия и Източна Европа.

Франсис Ингам


Главен изпълнителен директор на Световната ПР организация (ICCO), представляваща над 1800 ПР компании от 30 национални асоциации от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка и Австралия. Г-н Ингам е генерален директор на Британската асоциация на ПР агенциите (PRCA).

Юрген Ганголи


Управляващ директор на австрийската ПР агенция The Skills Group, филиал на FleishmanHillard International Communications. Неговата агенция отбеляза 30-та си годишнина през 2014 г. и от своето основаване през 1984 г. е сред водещите комуникационни консултантски агенции в Австрия. Юрген Ганголи е специализиран в управление на проблемни ситуации и теми, кризисни комуникации и стратегическо консултиране. През последните години, заедно със своя екип, е един от най-често награждаваните европейски ПР експерти в международен план. От 2010 г. насам е печелил 5 пъти SABRE Gold Awards (EMEA), 4 пъти 1-ва награда на The Austrian Best Practice Award, 2 пъти PR Prize (2013, 2014), 2 награди от German PR Report Awards. През 2013 г. за трети път получава популярната награда Austrian State PR Award. Г-н Ганголи е член на Управителния съвет на Австрийската ПР асоциация (PRVA), отговорен за международните отношения и стандартите за качество и член на Управителния съвет на Световната ПР организация (ICCO), представлявайки Австрия.  Г-н Ганголи е автор на редица публикации за онлайн комуникации и електронна търговия и редовно е лектор по теми, свързани със социални медии и масови комуникации. 

Ян Боман


Специалист с богат опит в областта на комуникациите, ПР и пъблик афеърс, базиран в Копенхаген. Управляващ директор в Boman Communications/PRN (Дания). Бил е вицепрезидент на Датската асоциация на ПР агенциите, работил е в  Управителния съвет на Световната ПР организация (ICCO) и е журирал в редица европейски ПР конкурси. Завършил е „Логистика и мениджмънт“ в Copenhagen Business School, а в работата си като ПР и комуникационен специалист се придържа към принципа „По-малкото е повече – освен в случаите, когато сложното изглежда наистина страхотно.“