Жури

BAPRA Bright Awards е първият ПР конкурс в България, който е оценяван от изцяло международно жури. Членовете му са признати комуникационни експерти с дългогодишен опит в областта.

Дейвид Галахър


Г-н Галахър е председател на журито на BAPRA Bright Awards 2014. Той е президент на Световната ПР организация (ICCO). Г-н Галахър е партньор и главен изпълнителен директор на Ketchum за Европа и председател на британската агенция. Има повече от 20 години опит в ПР индустрията, в ролята на клиент и като външен консултант на едни от водещите световни марки и компании. Г-н Галахър членува в различни организации, сред които Chartered Institute of Public Relations във Великобритания и Консултативния съвет на Световния икономически форум. Директор е на Управителния съвет и бивш председател на Британската ПР асоциация (PRCA). Води редовно лекции и пише по теми, свързани с международен ПР. През 2013 г. г-н Галахър е бил президент на журито в PR Lions по време на международния фестивал за креативност Cannes Lions. Завършил е журналистика в Тексаския университет в Остин.

Александре Кордейро


От 1979 г. г-н Кордейро е акционер, управител и основател на C&C - Consultores de Comunicação, Lda (Португалия). В момента е член на борда на Международната ПР асоциация (ИПРА).

Анастасия Демидова


Генерален мениджър на Световната ПР огранизация (ICCO). Преди да се присъедини към ICCO Анастасия е работила на позицията директор “Комуникации” в Асоциацията на ПР агенциите във Великобритания (PRCA). Анастасия има опит в областта на журналистиката и политическите кампании.

Андрей Баранников


Главен изпълнителен директор на агенцията SPN Communications с офиси в Москва, Санкт Петербург и Киев. Андрей има 24-годишен опит в областта на ПР-а. От 2013 г. е член на Изпълнителния комитет на Световната ПР организация (ICCO), от 2012 г. е председател на AKOS (Руския клон на ICCO) и вицепрезидент на Руската ПР асоциация (RASO), също и председател на Северозападния клон на RASO от 2003 г. Член е на Международната ПР асоциация (ИПРА) и Международната асоциация на бизнес комуникаторите (IABC), и академик в Руската ПР академия (RAOS). Г-н Баранников е носител на много престижни руски и международни ПР награди: SABRE Awards (2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013), Global SABRE Awards (2011, 2012, 2013), IPRA Golden World Awards (2002, 2004, 2010, 2012, 2013), IABC Gold Quill (2012), Cannes Corporate TV & Media Awards (2011, 2012), Media Manager of Russia (2006, 2011), The Silver Archer (2002, 2007, 2008, 2009) и други. Основатeл и председател на организационния комитет на международния комуникационен форум „Балтийски уикенд“от 2001 г. и заместник председател на организационния комитет на националния ПР конкурс PROBA-IPRA Golden World Awards, www.pr-proba.ru (от 2000 г.). Г-н Баранников участва като жури и експерт в редица ПР конкурси.

Андрю Джонсън


Управляващ директор и партньор в Havas Public Affairs  в Брюксел. Андрю има над 22 години опит в правото на ЕС и пъблик афеърс. Квалифициран адвокат, който има право да пледира. С богатия си опит във всички аспекти на политиката на вътрешния пазар, здравеопазването, околната среда, защитата на потребителите, промишлеността, конкуренцията и търговската политика, Андрю е управлявал редица големи и паневропейски кампании. Председателствал е работна група на Американската търговска камара (AmCham) за по-доброто разбиране на регулациите на ЕС (2001-2003), работил е като член на Съвета на Британската търговска камара (2003-2007). От 2007 г. до сега е вицепрезидент на Комисията по пъблик афеърс към Съвета на Британските търговски камари в Европа (COBCOE). От 2007 г. работи и в Управителния комитет на Европейската асоциация на агенциите за пъблик афеърс (EPACA). На тази позиция е отговарял за преработката на Вътрешните правила и процедури, както и за етичното и професионално обучение в рамките на Асоциацията. Гостуващ преподавател по „Теория и практика на лобирането в ЕС“ в един от най-известните парижки университети - Дофин. Редовно пише и изнася лекции на теми, свързани с пъблик афеърс.

Анна Крайевска


Главен изпълнителен директор и основател на NBS Communications. Основана през 1898 г., компанията NBS е една от първите ПР агенции в Полша и продължава да бъде независима агенция, чийто собственици са нейни ключови консултанти. ПР професионалист с повече от 20 години опит в областта, Анна е член на Съвета за ПР етика в Полша.

Барт де Врийс


Член на борда на Международната ПР асоциация (ИПРА) от 2009 г. Г-н Врийс е професионалист с 25-годишен опит в ПР индустрията.  Управляващ директор е на една от двете най-стари ПР агенции в Холандия - HvdM. Той има опит в областта на управлението на корпоративна репутация, маркетинг ПР и кризисни комуникации. Г-н Врийс води семинари за комуникационно творчество, медийна прозрачност, подготовка за кризи и кризисни комуникации. Разработил е програми за корпоративна социална отговорност и надблюдение на изпълнението. Барт де Врийс е член на Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD). Редактор е на един от най-широко използваните наръчници за ПР в академичните среди в Холандия.

Дайва Лиалитe


Управляващ директор и член на Управителния съвет на Integrity PR. Компанията, управлявана от Дайва, печели 6 международни ПР награди досега. Тя е лектор във Вилнюския университет, Факулет по Комуникации. Дайва е член на Управителния съвет на SOS Детски селища Литва. Член е на Почетния трибунал и на Управителния съвет на Латвийската асоциация на ПР агенциите. Завършила е ISM - Универститет за Мениджмънт и икономика, през 2005 г. с магистърска степен по специалност „Мениджмънт“, а през 2002 г. завършва Вилнюския университет, бакалавърска степен, отново по специалност „Мениджмънт“.

Джон Сандърс


Регионален президент на  Fleishman-Hillard за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Член на Управителен комитет на Fleishman Hillard’s, който директно отговаря пред президента и главния изпълнителен директор на компанията – г-н Дейв Синей. Г-н Сандърс има изключително богат опит в областта на комуникациите. Ръководи широка мрежа от агенции и филиали. Една от прeдишните му лидерски позиции в компанията е управляващ директор на Дъблинския офис на Fleishman-Hillard. Бивш радио журналист. Г-н Сандърс е бил президент на Световната ПР организация ICCO и член на Комитета на Световния икономически форум за Европа и Централна Азия. Той е член на Европейската асоциация на комуникационните директори (EACD).

Елена Фадеева


Ръководи FleishmanHillard Vanguard в Русия и разширява дейността на компанията в страните от бившия Съветски съюз. Тя е консултант с дългогодишен опит в управление на репутацията, пъблик афеърс и международни комуникации. Елена основава Vanguard PR през 1993 г. в Москва. Заема водещи позиции в няколко неправителствени организации в Русия, включително е почетен председател на борда на Руската асоциация на комуникационните агенции и ръководител на комуникационния отдел на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Елена е обявена за една от водещите руски ръководители от Асоциацията на управителите в Русия и в. Комерсант Дейли за 2012 г. и 2013 г. Получава награда Медия Мениджър на годината за 2013 г. за приноса си към развитието на индустрията. Елена е доцент във Висшето училище по икономика в Москва, води специална програма във Философския факултет в Московския държавен университет и в Санкт-Петербургския държавен университет.

Д-р Зехра Гюнгьор


Президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2014 г. Д-р Гюнгьор е член на Турската ПР асоциация (TUHID), учредител и бивш член на борда на Турската асоциация на жените предприемачи (KAGIDER) и клуба Propeller.Д-р Гюнгьор е работила като икономически журналист 20 години преди да основе ПР агенцията STAGE Communications Consultancy през 1999 г. Д-р Гюнгьор е член на ИПРА от 12 години и работи в Борда и в Съвета на ИПРА от 9 години. Д-р Зехра Гюнгьор притежава магистърска и докторска степен по „Комуникации“, заедно с бакалавърска степен по „Английска литература“. Лектор е по „Комуникации“ в два частни университета в Турция.

Кристоф Жинисти


Международен ПР гуру и с повече от 20 години опит като специалист по социални медии, управление на репутацията и кризисни комуникации. Г-н Жинисти е създател и организатор на международната конференция ReputationWar, чието първо издание се проведе в Париж на 11 януари 2013 г. Преди това г-н Жинисти е работил в най-голямата ПР компания в света – Еделман, на лидерската позиция заместник управляващ дирекор за Европа, Близкия Изток и Африка (2011-2012). Смятан е за един от основните двигатели, допринесли за развитието на дигиталните комуникации в Европа. Бил е президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2013 г. През 2008 г. основава неправителствената организация “Интернет без граници” (Internet sans frontiers), посветена на насърчаването на свободата на словото онлайн. През 2011 г. организацията се преименова на WebDiversity.

Ксения Ренко


Основател и управляващ директор на Jupiter Strategic Communications, г-жа Ренко е старши комуникационен експерт, работещ по европейски проекти в Адриатическия регион, предимно на антикорупционна тематика. Също така е основател, бивш президент и вицепрезидент на Хърватската професионална ПР асоциация. Г-жа Ренко е редактор на първия наръчник за ПР в Република Хърватска.

Лула Заклама


Президент и управляващ директор на Rada Research & Public Relations Co. Бивш президент на Международната ПР асоциация (ИПРА) за 2006 г. Г-жа Заклама е ПР и маркетинг експерт с 50-годишен опит в комуникационния сектор. Нейната експертиза се базира на богатия й опит в разработването на маркетингови и комуникационни стратегии за мултинационални и египетски компании в Египет. През 2006 г. е избрана за една от 50-те водещи арабски бизнес дами в Близкия изток от сп. Forbes (Близкия Изток) и една от 50-те водещи жени предприемачи в света от Star Group, със спонсорството на IBM и сп. Fortunе през май, 1998 г. Г-жа Заклама получава наградата Atlas за цялостно творчество от Американското дружеството по връзки с обществеността през октомври 2007 г. През 2013 г. тя получава признание от Международната рекламна асоциация (IAA) за нейния принос повече от 50 години към комуникационната индустрия.

Пол Хоугън


Директор „Планиране“ и партньор в FleishmanHillard за Европа, Близкия Изток и Африка. В тази роля, той е отговорен за изследвания, анализи и развитие на актуални възгледи и идеи за панрегионални и значими местни клиенти. Също така ръководи усилията на компанията за стратегическа интеграция, които носят на клиентите свежи идеи, реализирани в платени, спечелени, социални и собствени медии. Пол е един от най-опитните стратегически планьори и фасилитатори в ПР индустрията. Има 30-годишен международен опит в ПР консултирането в САЩ, Европа, Близкия Изток и Африка. Работил е за Golin/Harris, Hill&Knowlton, Edelman и The Engine Group. Има експертиза в различни области, включително потребителски и корпоративни кампании, В2В комуникации, технологии и здравеопазване. Ръководил е планирането за многогодишни глобални програми за клиенти като МакДоналдс, Шел, Unilever и Coca-Cola. Два пъти е награждаван от британското списание PR Week в категория „Най-добра международна кампания на годината“.

Ричард Лининг


Основател и партньор в Stablehouse Partnership. Президент на Международната ПР асоцициация (ИПРА) за 2011 г. За приноса му към свободното движение на информация като ключов елемент на демократичното общество, г-н Лининг е избран за почетен член на Сената на университета в Букурещ. Продължава да работи за етична практика във всичките форми на комуникацията. По време на кариерата си като международен ПР експерт, е бил отговорен за корпоративни комуникации, пъблик афеърс, маркетингови кампании, управление на кризи, международни медии и координация на ПР програми и менторство. На позициите, които е заемал през последните години, е бил ангажиран с разработване на стратегии за корпоративна социална отговорност в редица страни от Близкия Изток и Африка; управление на комуникационни процеси в борбата с корупциятата и в правосъдието в Югоизточна Европа, особено в Румъния; достъп до фондовете на ЕС и стратегически комуникационни обучения за държавни служители от Африка, Азия и Източна Европа.

Франсис Ингам


Главен изпълнителен директор на Световната ПР организация (ICCO), представляваща над 1700 ПР компании от 29 национални асоциации от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка и Австралия. Г-н Ингам е генерален директор на Британската асоциация на ПР агенциите (PRCA).

Юрген Ганголи


Управляващ директор на австрийската ПР агенция The Skills Group, филиал на FleishmanHillard International Communications. Г-н Ганголи е член на Управителния съвет на Австрийската ПР асоциация (PRVA), отговорен за международните отношения и стандарти за качество; член на Управителния съвет на PR Quality Austria (PRQA) и член на Управителния съвет на Световната ПР организация (ICCO), представлявайки Австрия.  Той е специализиран в управление на теми и проблеми, кризисни комуникации и стратегическо консултиране. През последните години, заедно със своя екип, се превърна в един от най-често награждаваните европейски ПР експерти в международен план. От 2010 г. насам е спечелил 5 пъти SABRE Gold Awards (EMEA), 4 пъти 1-ва нагарада на The Austrian Best Practice Award, the International German PR Prize (2013), 2 награди - German PR Report Awards и през 2013 г. за трети път получава Austrian State PR Award. Г-н Ганголи е автор на редица публикации за онлайн комуникации и електронна търговия и лектор по социални медии и масови комуникации.

Ян Боман


Ян Боман е специалист с богат опит в областта на ПР и пъблик афеърс, базиран в Копенхаген. Развива своята дейност в Скандинавските страни и Арктическия регион, включително Гренландия, към която има специален интерес. Той е управляващ партньор в Boman Communications/PRN (Дания). Преди това е бил заместник-председател на Датската асоциация на ПР агенциите, работил е в  Управителния съвет на ICCO и е бил жури в редица европейски ПР конкурси.  В работата си се придържа към принципа „По-малкото е повече – освен в случаите, когато сложното изглежда наистина страхотно.“

Д-р Янина Дюбейковская


Главен изпълнителен директор на "Тоp Communications" GmbH (Австрия), съпредседател и програмен директор на Световния комуникационен форум Давос, Швейцария. Форумът се провежда всяка година, обединявайки топ специалисти и водещи експерти от комуникационната индустрия. В своята професионална кариера Янина е заемала позицията на управител на отдели за корпоративни, медийни и политически комуникации. Ръководила е кампанията за президентските избори в Русия през 2004 г. Управлявала е над 30 политически и предизборни кампании. По време на приватизацията в руския енергиен сектор тя е била ръководител на отдел „ПР  и международни връзки“ на най-голямата енергийна компания в Русия -  OGK1. Притежава докторска степен и MBA по маркетинг от MIRBIS – Международното висше бизнес училище в Москва.